Şerhu'l-Hidâye ve Nihayetü'l-Kifaye liDirayeti'l-Hidaye
Kitap Adı: Şerhu'l-Hidâye ve Nihayetü'l-Kifaye liDirayeti'l-Hidaye (13 c.) / نهاية الكفاية لدراية الهداية
Yazar: Tâcü'ş-Şerîa ve İbn Kemal Paşa
Yayınevi: Mektebetü'l-İrşad
Konu:
İbn Kemal Paşa'nın "Şerhu'l-Hidaye" ve İmam Tâcü'ş-şeerîa'nın "Nihayetü'l-Kifaye liDirayeti'l-Hidaye" adlı eserleri, Hidaye üzerine yazılan en önemli şerhler arasında yer almaktadır. Ancak İmam İbn Kemal Paşa, eserini tamamlayamamış; şerhini "Bey'" (Alım Satım) bölümünde bırakmıştır. İbn Kemal Paşa'ın şerhinin öne çıkan özelliklerinden biri, aktardığı her görüşün kaynağını belirtmesi ve ele aldığı her meseleyi muteber fıkıh kitaplarına dayandırmasıdır.
"Nihayetü'l-Kifaye liDirayeti'l-Hidaye" eseri ise İmam Tâcü'ş-şeerîa tarafından kaleme alınmış olup, ünlü fıkıh kitabı "el-Hidaye"ye geniş ve detaylı bir şerh niteliği taşımaktadır. Bu kitap, Merginânî'nin ele aldığı fıkhi meselelere dair analitik bir inceleme sunmakta ve Hanefî mezhebini detaylandıran titiz açıklamalar ile meseleleri derinlemesine incelemektedir.
Eser, derin ilmî araştırmalar ve dikkatli analizler içerdiği için âlimler ve fakihler için önemli bir referans kabul edilmektedir. İmam Tâcü'ş-şeerîa, eserinde Serahsî ve İbn Mâze gibi büyük fıkıh âlimlerinin eserlerinden geniş ölçüede faydalanmış; ancak sadece alıntılarla yetinmemiş, kendi özgün analiz ve yorumlarını da ekleyerek bazı fıkhi görüşlerin yönünü etkileyebilmiştir.
Kitap, aklî gerekçelere ve şer'î delillere dayalı bir metodolojiyle kaleme alınmıştır. İmam Tâcü'ş-şeerîa, fıkhi hükümleri metodik ve mantıklı bir şekilde açıklarken, farklı fıkhi görüşler üzerindeki olası itirazları da tartışmış ve derin fıkhi bilgisine dayanan çözümler sunmuştur.