Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

HANEFİ FIKHININ ESASLARINDAN BİR KİTAP (El-Mustasfa Fi Şerh'in Nafi)

16-03-2018 06:58
HANEFİ FIKHININ ESASLARINDAN BİR KİTAP (El-Mustasfa Fi Şerh'in Nafi)

Bu gün FIKIH alanında çok önemli bir kaynağı inceleyeceğiz.Kitabın adı El-Mustasfa Fi Şerh'in Nafi. Metnin adı En-Nafi' veya El-Fıkhün Nafi'. İlk dönem muteber HANEFİ FIKHI kitaplarındandır. Müellifi Ebu'l-Kasım Muhammed Bin Yusuf El-Haseni Es-Semerkandi.Vefat Tarihi Hicri  556/1161.

 

El Fıkhü'n-Nafi daha önce basılmış mıydı?

 

Evet.İbrahim El-Abbud'un Tahkikiyle Melik Suud Üniversitesinde Doktora Tezi olarak çalışılmış idi. Ancak Şerhimiz El-Mustasfa İmam Ebü'l-Berekat En-Nesefi'nindir. (Vefat hicri 710)Ve müellifimiz, Medarikü't-Tenzil/Kenzü'd-Dekaik/El-Menar fi Usuli'l-Fıkıh gibi bir çok meşhur eserin de sahibidir.. El-Mustasfa'da ilk defa basılmış oldu.

 

Eserimizin tahkikini kim yaptı?

 

Dr.Hasan Özer ve Mehmet Çaba hocalar tarafından yapıldı. Eserin takdimini ise Prof. Dr. Saffet Köse Hoca yapmıştır.

 

Eser geçtiğimiz yıl tarafımızdan ilk defa 3 cilt olarak neşredilmiştir.

 

Eserin iç kısmına bakalım. Kitabın hemen başında Saffet Köse Hoca’nın ön sözünü görüyoruz. Daha sonra muhakkikler Hasan Özer ve Mehmet Çaba hocaların mukaddimelerini karşımıza çıkıyor. Daha sonra metnin ve şerhin özelliklerinin anlatıldığı dirase kısmına geçiyoruz. Bu kısımda metnin sahibinin hayatı,eserleri kısaca anlatılarak metin En-Nafi’den bahsediliyor. Daha sonrasında daha geniş bir kısım şerh sahibi İmam Ebü'l-Berekat En-Nesefi’ye ayrılmış. Eserlerine yer veriliyor, hocaları ve talebelerinden bahsediliyorve daha sonra El-Mustasfa’nın özelliklerine geçilmiş. Mustasfa’da musannefin kullandığı kaynaklar ve istifade ettiği eserlere yer verilmiş. Kendisinden sonra gelen alimlerin hangi kaynaklarda El-Mustasfa’dan faydalandıkları ifade edilmiştir. Daha sonra Musannefin ıstılahlarına yer veriliyor. Son olarak kitabın tahkikinde kullanılan yazma eserler zikrediliyor.

 

Eser beş yazma nüshadan istifade ile tahkik edilmiştir. Bunların dört tanesi Süleymaniye Kütüphanesi’nden bir tanesi Konya Yazma Eserler Kütüphanesi’nden alınmıştır ve kitabın başında bu yazma nüshaların fotoğraflarına yer verilmiştir.

 

Kitabın üst tarafında En-Nafi metni, altından El-Mustasfa’yı teşkil eden şerhi ve onun da altında tahkikat ve dipnotlar olacak şekilde başarılı bir sayfa tasarımı yapılmıştır.

 

Dipnotlarda nüsha farklılıklarına işaret edilmiştir. Hadislerin geniş tahrici yapılmıştır.

 

Baskı özellikleri son derece standartların üzerindedir. Japon şamuası olarak bilinin en kaliteli şamua kağıt kullanılmıştır. Cilt Beyrut’a has bir ciltlemedir. Üç ciltten teşekkül olmuştur.

 

Son olarak Muhakkiklerimiz Dr.Hasan Özer ve Mehmet Çaba’ya ve Takdimi yapan Prof. Dr. Saffet Köse’ye teşekkürlerimizi iletiyoruz.

 
İRŞAD KİTABEVİ
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.